Speculaas
Speculaas vind zijn oorsprong in de 17e eeuw. Bakkers maakten in België en Nederland dit koekje rond het Sinterklaasfeest. Tegenwoordig valt dit koekje het gehele jaar te eten.
Door het gebruik van kaneel en andere specerijen krijgt het zijn eigen unieke smaak. De echte smaak van speculaas.
Laat het deeg minimaal 2 dagen rijpen in de koelkast om de smaken lekker door het deeg te laten trekken.
Ingredienten
Deeg
-
140 gramRoomboter
-
35 gramKokosvet
-
170 gramKristalsuiker
-
40 gramBruine basterdsuiker
-
3 gramZout
-
55 mililiterKarnemelk
-
250 gramZeeuwsebloem
-
85 gramTarwebloem
-
18 gramSpeculaaskruiden
-
5 gramNatriumbicarbonaat (baking soda)
-
3 gramAmmoniumbicarbonaat
Bereidingswijze
Deeg
-
Kokosolie smelten in magnetron.
Kokosolie smelt bij een temperatuur van 37 al, dus lang hoeft het niet
-
Roomboter en gesmolten kokosolie met suikers en goed zout mengen.
(maar geen lucht in het mengsel draaien)
-
Karnemelk in delen doormengen tot het opgenomen is door de boter en suikers.
-
Bloem en specerijen met de natriumbicarbonaat en amoniumcarbonaat zeven en kort doormengen.
-
Uitrollen op 3mm tot 4mm. Snijden en op bakpapier afbakken.